Portal Sklep Bazar Tygodnik Ryby Domowe Klub Reklama Pomoc
Archiwum 1
English pages

UWAGA! ZNAJDUJESZ SIĘ NA STRONACH ARCHIWALNYCH !!! NOWY ADRES => Wędkarstwo - Rybie Oko - http://www.fishing.pl

 
Artykuły
Forum
Foto
Baza
Co i kiedy
Linki
Brania
Hyde Park
Humor
Znad wody
Filmy i pliki
Kartki
Encyklopedia
Ryby i prawo
Ściąga
 
 
 
 
mniej ostatnich wiadomości 82114
To był fragmnet większej całości, niżej więcej :)
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
Odp: odp:Kłusownicy na śląsku
Odp: dorsz
.......................
Odp: Zapora na Wisłoce
Odp: Oj Panie Bogusz .....
Odp: Żyłka
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
leszczyńskie
"okonek"
Wróżka
W obronie jazgarza
Zawody? Również! Bo dlaczego nie?
Wisiel :/
Łowic bez nęcenia ?
Opowieśc znad wody..
Zanęty produkcji polskiej a zagranicznej
Konińskie kanały
Kupię szpulę do Okumy Avenger AV 30!!!!!!!!!!!!
POŻEGNANIE :) - godz 14!!!
Fajna rybka
Szkoda tytułować
 
 
więcej
Zawody wędkarskie
 4/145
Ten okropny żarłok - JAZGARZ
 
Opowieści znad wody.... cz.1
 6.9/85
Leszczowisko
 7.1/202
 8.8/115 hit
Łakomiec
 7.9/66
Oszuści na Bazarze Rybiego Oka.
 7.3/64
KOMUNIKAT
 
Stało się...
 5.6/30
Kłusownik ukarany! Lepiej późno niż wcale.
 4.9/71
 
 
więcej
Petycja!!!!!!!!!!!!!
Pstrąg Roztocza
Uroczyste otwarcie
 
 
Inne ankiety
Żyłka
Co robisz z niepotrzebnym kawałkiem żyłki?
wyrzucasz gdziekolwiek
rzucasz do wody, bo tam jej nie widać i ptak się nie zaplącze
tniesz na mniejsze kawałki i wyrzucasz
zabierasz ze sobą, by spalić w ognisku
zabierasz ze sobą, by wyrzucić do śmietnika
to inaczej, jak podaj w komentarzu

Wyniki Wyniki wszystkich

Komentuj
 


Wszystkie Rodzaje Wędkarstwo Spławikowe

Hit  Jeszcze o karpiu...

Autor: Anna Gostyńska
Temat: Karp
Data:28.6.02 11:47
Ocena:6.92  (53)
Czytano:12574

Dzięki wyjątkowemu sprytowi, przebiegłości, sporym rozmiarom i ogromnej sile, karpie są prawdziwym wyzwaniem nawet dla doświadczonych wędkarzy. Bardzo często ryba ta wystawia na próbę naszą pomysłowość, cierpliwość i umiejętności.



Karp
Przedstawiciele Cyprinus carpio najlepiej czują się w ciepłych, płytkich wodach stojących o piaszczystym lub mulistym dnie i dość obfitej roślinności. Uwarunkowane jest to sposobem zdobywania pokarmu. Gdy w zbiorniku zarybionym karpiami zobaczymy unoszące się w płytkiej wodzie kłęby mułu i przesuwające po powierzchni banieczki powietrza możemy być niemal pewni, że karpie właśnie żerują. Ich żarłoczność powoduje, iż smakują im zarówno pokarmy roślinne jak i zwierzęce. Podczas patroszenia w przewodzie pokarmowym karpi zdarza się znaleźć raki, małże, pijawki, larwy ochotkowatych ale również nasiona roślin wodnych oraz lądowych (np. strączkowe i zboża).
Ichtiolodzy twierdzą, że aktywność karpi zależna jest od temperatury wody - poniżej 140 jedzą mało i rzadko. Wędkarze, udowodnili jednak, że karpie można łowić nawet zimą. Specjalizują się w tym Anglicy, być może dlatego, iż zimy w ich ojczyźnie są stosunkowo łagodne. Zdarzają się i w naszym kraju przypadki złowienia karpi spod lodu ale uważam, że należy to raczej uznać za przypadek. Żerowanie tego gatunku jest dość nieregularne. W upalne dni karpie najchętniej przebywają w głębszych, zacisznych miejscach by dopiero późnym popołudniem rozpocząć wędrówkę na płycizny w celu zdobycia pożywienia. Jednak przy zbyt wysokich temperaturach i bezwietrznej pogodzie, z powodu niedostatku tlenu w wodzie, ich apetyt maleje. Bywa i tak, że podczas wiosny lub jesieni zdarza im się żerować cały dzień.
Ciepło zdecydowanie przyspiesza wzrost tej ryby. W odpowiednich warunkach, po trzech latach życia może już osiągnąć wagę od 3 do 5 kg. Zasadniczo karpie zaliczane są do ryb spokojnego żeru ale kiedy osiągną duże rozmiary potrafią skusić się na malutkie rybki.
W „karpiowych” zbiornikach unoszące się w płytkiej wodzie kłęby mułu są najlepszą wskazówką, że ryby właśnie rozpoczynają posiłek. Samo żerowanie odbywa się następująco: wysuwalnym ryjkiem karpie wciągają do jamy gębowej partie mułu, następnie szybko odpływają jednocześnie wypluwając muł, z opadających cząstek ponownie chwytają już tylko cięższe składniki, które opadają szybciej niż muł. Pobrane cząstki przesuwane są do jamy gębowej i gardzieli, gdzie zostają miażdżone mocnymi zębami gardłowymi.
Młode okazy są dość łatwe do złowienia. Zupełnie inaczej rzecz ma się ze starszymi, które są bardzo ostrożne a że często żerują na bardzo płytkiej wodzie, niesłychanie trudno je podejść. Ich przebiegłość najprawdopodobniej wynika ze świetnego węchu i smaku. Niektórzy wędkarze specjalizujący się w połowach tego gatunku twierdzą, że mają one swego rodzaju intuicję i wyczuwają grożące im niebezpieczeństwo, podobno potrafi ona na długo zapamiętać przynętę, na którą dała się skusić. Czasem obserwować można jak pobierają pokarm z toni lub z powierzchni wody.
Jak wspomniałam, zanim karp zdecyduje się na połknięcie haczyka z przynętą, musi wykonać szereg czynności co uwidacznia się nienaturalnym zachowaniem spławika: dziwnie drga, przesuwa się w różnych kierunkach, wyskakuje ponad powierzchnie, czasem się przytapia, by za moment znów wypłynąć. Nie należy więc się spieszyć i zacinać dopiero po całkowitym zanurzeniu się spławika.
Kiedyś najpopularniejszymi „żywymi” przynętami były rosówki, czerwone robaki, larwy muchy plujki a także „kanapki”. Ze spożywczych - gotowane ziemniaki, kukurydza, miękisz chleba lub bułki.. Dzisiaj zdecydowanie dominuja proteinowe kulki o wymyślnych smakach i zapachach.
Łowienie karpi stało się ostatnio bardzo popularne. Istnieje już specjalistyczny sprzęt, zanęty i przynęty stosowane do połowu tylko tego gatunku, rozgrywane są Mistrzostwa Polski oraz Świata.

Do zobaczenia nad woda


Skorzystaj z przyznanego Ci prawa i oceń ten artykuł
« « « « || » » » »  
5  10 

drukuj drukuj wyślij wyślij

Lista komentarzy


Temat: Autor:
Czas:
Trochę się poczepiam
Sławek Rybicki 28.6.02 12:46
Cytat:
Ichtiolodzy twierdzą, że aktywność karpi zależna jest od temperatury wody - poniżej 140 jedzą mało i rzadko.

Trochę im się dziwię :)))
     Odp: Trochę się poczepiam
Marek Kaczmarczyk 28.6.02 12:53
    
Bybciu,
zapis "140" bez znaku "stopień" oznacza ... Kelviny :-)))
Też byś nie jadł zbyt często w takiej wodzie........

PS. Czyżbyś zapomniał smak "Coccolino"???
         Odp: Trochę się poczepiam
Sławek Rybicki 28.6.02 12:56
        
PS. Czyżbyś zapomniał smak 'Coccolino'???


a co to jest cocolino ?? :))
             Odp: Trochę się poczepiam
Marek Kaczmarczyk 28.6.02 13:00
            
po tym się "nie elektryzezu.... nie czepia!"



Valid XHTML 1.0!
Wszelkie prawa zastrzeżone - All Rights Reserved - ©1999-2004 Krokus Sp. z o.o. - powered by eZ publish
Za publikowane treści odpowiedzialność ponoszą ich autorzy, jednocześnie wyrażając tym samym zgodę na ich bezterminową publikację.
Reklamy Krokus: Seria wędzisk St.Croix doczekała się zupełnie nowej odsłony! Zobacz, co nowego u dystrubutora St.Croix w Polsce, w sklepie firmy Żbik Sp. z o.o. Blanki zostały unowocześnione technologicznie a także zyskały zupełnie nowy design.