Portal Sklep Bazar Tygodnik Ryby Domowe Klub Reklama Pomoc
Archiwum 2
English pages

UWAGA! ZNAJDUJESZ SIĘ NA STRONACH ARCHIWALNYCH !!! NOWY ADRES => Wędkarstwo - Rybie Oko - http://www.fishing.pl

 
Artykuły
Forum
Foto
Baza
Co i kiedy
Linki
Brania
Hyde Park
Humor
Znad wody
Filmy i pliki
Kartki
Encyklopedia
Ryby i prawo
Ściąga
 
 
 
 
mniej ostatnich wiadomości 82114
To był fragmnet większej całości, niżej więcej :)
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
Odp: odp:Kłusownicy na śląsku
Odp: dorsz
.......................
Odp: Zapora na Wisłoce
Odp: Oj Panie Bogusz .....
Odp: Żyłka
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
leszczyńskie
"okonek"
Wróżka
W obronie jazgarza
Zawody? Również! Bo dlaczego nie?
Wisiel :/
Łowic bez nęcenia ?
Opowieśc znad wody..
Zanęty produkcji polskiej a zagranicznej
Konińskie kanały
Kupię szpulę do Okumy Avenger AV 30!!!!!!!!!!!!
POŻEGNANIE :) - godz 14!!!
Fajna rybka
Szkoda tytułować
 
 
więcej
Zawody wędkarskie
 4/145
Ten okropny żarłok - JAZGARZ
 
Opowieści znad wody.... cz.1
 6.9/85
Leszczowisko
 7.1/202
 8.8/115 hit
Łakomiec
 7.9/66
Oszuści na Bazarze Rybiego Oka.
 7.3/64
KOMUNIKAT
 
Stało się...
 5.6/30
Kłusownik ukarany! Lepiej późno niż wcale.
 4.9/71
 
 
więcej
Petycja!!!!!!!!!!!!!
Pstrąg Roztocza
Uroczyste otwarcie
 
 
Inne ankiety
Żyłka
Co robisz z niepotrzebnym kawałkiem żyłki?
wyrzucasz gdziekolwiek
rzucasz do wody, bo tam jej nie widać i ptak się nie zaplącze
tniesz na mniejsze kawałki i wyrzucasz
zabierasz ze sobą, by spalić w ognisku
zabierasz ze sobą, by wyrzucić do śmietnika
to inaczej, jak podaj w komentarzu

Wyniki Wyniki wszystkich

Komentuj
 


Wszystkie Poradnik Kulinarne

Hit  Ucha

Autor: Anna Gostyńska
Temat: Potrawy z białej ryby
Data:19.6.02 10:27
Ocena:7  (15)
Czytano:4198

To rosyjska odmiana tradycyjnej zupy rybaków wielu narodów. Chorwaci nazywają ją „alaska čorba”, Węgrzy – „halaszle”, Niemcy: „Fischersuppe”.


Wersja I - podstawowa

Niezbędne: Około 2 kg ryb różnego gatunku, 3 średnie cebule, vegeta, sól, pieprz, ostra papryka.
Dodatkowo: 3 marchewki, 2 pietruszki, por, seler, ziemniaki, liscie laurowe, ziele angielskie.
Około 2 kg ryb różnego gatunku, 3 średnie cebule, vegeta, sól, pieprz, ostra papryka.
Im więcej gatunków tym smaczniejsza zupa. Najlepiej gotować ją w kociołku na ognisku.
Ryby sprawić, opłukać, podzielić wg wielkości. Małe rybki gotujemy razem z łbami natomiast dużym trzeba je odciąć - ale ich nie wyrzucamy. Do kociołka wlewamy wodę, wkładamy mniejsze rybki i łby z większych, wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę. Na tym etapie nie dodajemy przypraw! Gotujemy ok. pół godziny, po czym łyżką cedzakową wybieramy resztki głów i rybek a do wywaru wkładamy pozostałe kawałki ryb, dodajemy vegetę, dosalamy i gotujemy jeszcze ok. 20 minut porcje ryby powinny być miękkie ale nie rozpaść się). Teraz dopiero dodajemy pieprz i paprykę.
Na talerze wyjmujemy porcje ryby i zalewamy ją rosołem.

Wersja II
Wraz z małymi rybami i cebulą do wody można wrzucić jarzyny (3 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por), 4-5 ziarenek ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Można również wraz z większymi porcjami ryb dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Spotkałam się z odmianą uchy, gdzie na koniec gotowania wlewa się niewielką ilość białego wytrawnego wina ale uważam, iż nie jest to konieczne, tym bardziej, że wino nadaje tej zupie specyficzny posmak.

Smacznego


Skorzystaj z przyznanego Ci prawa i oceń ten artykuł
« « « « || » » » »  
5  10 

drukuj drukuj wyślij wyślij

Lista komentarzy


Temat: Autor:
Czas:
ucha
Bogdan Holod 19.6.02 10:40
Aniu w taki skwar jak wyobrażę sobie że robię zupę w kuchni to już jestem mokry , zupa jest przepyszna , energetyczna i rozgrzewająca ( przydatne zwłaszcza w zimie , dlatego też w przepisie nie mogło zabraknąć jazgacza ze względu na arumat jaki daje ) a może dasz przepis na chłodnik ? . z pozdrowieniem Bodek
     Odp: ucha
Marek Kaczmarczyk 20.6.02 07:19
    
na skwar, wbrew pozorom, dymiąca ucha jest OK. Tak jak i gorąca, gorzka, mocna herbatka... Jak nie ma zimnego piwa.... Oczywiście :-)))))
     Odp: ucha
yD, 19.6.02 11:31
    
...ja też chciałem o jazgarzu (ale jak zwykle się spaźniam)...i podobno im więcej różnych gatunków tym lepiej, ale jazgarz RULEZZZ
pozdr
pj



Valid XHTML 1.0!
Wszelkie prawa zastrzeżone - All Rights Reserved - ©1999-2004 Krokus Sp. z o.o. - powered by eZ publish
Za publikowane treści odpowiedzialność ponoszą ich autorzy, jednocześnie wyrażając tym samym zgodę na ich bezterminową publikację.
Reklamy Krokus: Tygodnik Wędkarski - pierwszy, bezpłatny, internetowy Tygodnik Wędkarski wydawany przez wydawcę: Krokus Sp. z o.o, adresowany do wszystkich zainteresowanych tym hobby. Pierwsze wydanie ukazało się już w roku 1999.