Portal Sklep Bazar Tygodnik Ryby Domowe Klub Reklama Pomoc
Archiwum 2
English pages

UWAGA! ZNAJDUJESZ SIĘ NA STRONACH ARCHIWALNYCH !!! NOWY ADRES => Wędkarstwo - Rybie Oko - http://www.fishing.pl

 
Artykuły
Forum
Foto
Baza
Co i kiedy
Linki
Brania
Hyde Park
Humor
Znad wody
Filmy i pliki
Kartki
Encyklopedia
Ryby i prawo
Ściąga
 
 
 
 
mniej ostatnich wiadomości 82114
To był fragmnet większej całości, niżej więcej :)
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
Odp: odp:Kłusownicy na śląsku
Odp: dorsz
.......................
Odp: Zapora na Wisłoce
Odp: Oj Panie Bogusz .....
Odp: Żyłka
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
leszczyńskie
"okonek"
Wróżka
W obronie jazgarza
Zawody? Również! Bo dlaczego nie?
Wisiel :/
Łowic bez nęcenia ?
Opowieśc znad wody..
Zanęty produkcji polskiej a zagranicznej
Konińskie kanały
Kupię szpulę do Okumy Avenger AV 30!!!!!!!!!!!!
POŻEGNANIE :) - godz 14!!!
Fajna rybka
Szkoda tytułować
 
 
więcej
Zawody wędkarskie
 4/145
Ten okropny żarłok - JAZGARZ
 
Opowieści znad wody.... cz.1
 6.9/85
Leszczowisko
 7.1/202
 8.8/115 hit
Łakomiec
 7.9/66
Oszuści na Bazarze Rybiego Oka.
 7.3/64
KOMUNIKAT
 
Stało się...
 5.6/30
Kłusownik ukarany! Lepiej późno niż wcale.
 4.9/71
 
 
więcej
Petycja!!!!!!!!!!!!!
Pstrąg Roztocza
Uroczyste otwarcie
 
 
Inne ankiety
Żyłka
Co robisz z niepotrzebnym kawałkiem żyłki?
wyrzucasz gdziekolwiek
rzucasz do wody, bo tam jej nie widać i ptak się nie zaplącze
tniesz na mniejsze kawałki i wyrzucasz
zabierasz ze sobą, by spalić w ognisku
zabierasz ze sobą, by wyrzucić do śmietnika
to inaczej, jak podaj w komentarzu

Wyniki Wyniki wszystkich

Komentuj
 


Wszystkie Poradnik Kulinarne

Hit  Ości w occie - wersja pełna

Autor: Anna Gostyńska
Temat: Potrawy z białej ryby
Data:10.5.02 09:59
Ocena:7.29  (14)
Czytano:4125

Przepis, który na zawsze już będzie mi się kojarzył z wakacjami w prywatnym lesie nad jeziorem niedaleko Międzyrzecza. Konsumpcja odbywała się w trakcie wieczornych „posiedzeń” z bardziej lub mniej zaprzyjaźnionymi współobozowiczami. Próbowałam w identyczny sposób robić ryby w domu ale... to nie to. W domu smakują inaczej.


Do marynowania nadają się wszelakie ryby z naszych połowów. Najczęściej marynowałam drobne rybki -ukleje, okonie, płotki czyli wszystkie te, przy jedzeniu których ości są dość dużą uciążliwością. Leszcze przyrządzone w ten sposób tez są pyszne ale rzadko doczekiwały do ugotowania zalewy. Zjadaliśmy je prawie natychmiast obiecując sobie, że następne już na pewno „pójdą” do octu.

Zalewa:
1/2 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 2 średnie cebule - pokrojone w grube talarki, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, ½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru.
Powyższe składniki połączyć, zagotować.
Złowione rybki oczyścić, sprawić, umyć i osuszyć (np. jednorazowymi ręcznikami). Posolić, popieprzyć i odstawić na czas przyrządzenia ciasta naleśnikowego.

Pikantne ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki, 1 szklanka wody, 1 jajko, + sól, pieprz, ostra papryka – do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Rozbełtać w misce lub głębokim talerzu składniki ciasta, maczać w nim rybki i smażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układać w słoikach i przykryć zalewą.
Po ok. 3-4 dniach gotowe do konsumpcji (niestety, rzadko kiedy doczekiwały przepisowego okresu).


Ości w occie – wersja uproszczona

Różnica jest tylko taka, że przed smażeniem zamiast maczać w cieście naleśnikowym rybki obtaczamy w mące.


Skorzystaj z przyznanego Ci prawa i oceń ten artykuł
« « « « || » » » »  
5  10 

drukuj drukuj wyślij wyślij

Lista komentarzy


Brak komentarzy.


Valid XHTML 1.0!
Wszelkie prawa zastrzeżone - All Rights Reserved - ©1999-2004 Krokus Sp. z o.o. - powered by eZ publish
Za publikowane treści odpowiedzialność ponoszą ich autorzy, jednocześnie wyrażając tym samym zgodę na ich bezterminową publikację.
Reklamy Krokus: Systemy zarządzania zawartością informacyjną serwisów WWW. CMS eZ Publish już od kliku lat skutecznie wdrażamy różne wersje tego systemu.