Portal Sklep Bazar Tygodnik Ryby Domowe Klub Reklama Pomoc
Archiwum 2
English pages

UWAGA! ZNAJDUJESZ SIĘ NA STRONACH ARCHIWALNYCH !!! NOWY ADRES => Wędkarstwo - Rybie Oko - http://www.fishing.pl

 
Artykuły
Forum
Foto
Baza
Co i kiedy
Linki
Brania
Hyde Park
Humor
Znad wody
Filmy i pliki
Kartki
Encyklopedia
Ryby i prawo
Ściąga
 
 
 
 
mniej ostatnich wiadomości 82114
To był fragmnet większej całości, niżej więcej :)
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
Odp: odp:Kłusownicy na śląsku
Odp: dorsz
.......................
Odp: Zapora na Wisłoce
Odp: Oj Panie Bogusz .....
Odp: Żyłka
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
leszczyńskie
"okonek"
Wróżka
W obronie jazgarza
Zawody? Również! Bo dlaczego nie?
Wisiel :/
Łowic bez nęcenia ?
Opowieśc znad wody..
Zanęty produkcji polskiej a zagranicznej
Konińskie kanały
Kupię szpulę do Okumy Avenger AV 30!!!!!!!!!!!!
POŻEGNANIE :) - godz 14!!!
Fajna rybka
Szkoda tytułować
 
 
więcej
Zawody wędkarskie
 4/145
Ten okropny żarłok - JAZGARZ
 
Opowieści znad wody.... cz.1
 6.9/85
Leszczowisko
 7.1/202
 8.8/115 hit
Łakomiec
 7.9/66
Oszuści na Bazarze Rybiego Oka.
 7.3/64
KOMUNIKAT
 
Stało się...
 5.6/30
Kłusownik ukarany! Lepiej późno niż wcale.
 4.9/71
 
 
więcej
Petycja!!!!!!!!!!!!!
Pstrąg Roztocza
Uroczyste otwarcie
 
 
Inne ankiety
Żyłka
Co robisz z niepotrzebnym kawałkiem żyłki?
wyrzucasz gdziekolwiek
rzucasz do wody, bo tam jej nie widać i ptak się nie zaplącze
tniesz na mniejsze kawałki i wyrzucasz
zabierasz ze sobą, by spalić w ognisku
zabierasz ze sobą, by wyrzucić do śmietnika
to inaczej, jak podaj w komentarzu

Wyniki Wyniki wszystkich

Komentuj
 


Wszystkie Poradnik Kulinarne

Hit  Pstrąg z grilla/ogniska

Autor: Zbigniew Szwab
Temat: Potrawy z łososiowatych
Data:04.4.02 11:50
Ocena:8.18 hit (56)
Czytano:11488

Przepis prosty - ryba pyszna.
Składniki: pstrąg, cytryna, sól, pieprz, zielony koperek,


Wyczyszczoną rybę /najlepiej świeżą, nie mrożoną wcześniej/, wycieram ściereczką do sucha, a następnie obficie skrapiam sokiem z cytryny. Solę, pieprzę i dokładam odrobinę koperku. Odczekuję /w szczególności, gdy przyrządzam pstrąga tęczowego z chodowli/ około pół godziny, aby ryba przeszła aromatem cytryny i koperku.
Do środka ryby wkładam spory "plaster" masła /kostka starcza mi na pięć 40 dkg pstrągów/. Owijam szczelnie w folię i na grila lub obok ogniska. Piekę pstrąga średnio po 10-15 minut z każdej strony. Jeżeli macie do takiego pstrąga smażone grzyby /najlepiej te z blaszkami, czyli gołąbki, rydze lub kurki/ i schłodzone piwo lub pół wytrawne wino - to wiecie, że żyjecie. Jeżeli macie jeszcze większe szczęście i do takiej potrawy zagryzacie chleb pieczony w domu /taki chleb robi tylko mama mojego kolegi - oby żyła ponad sto lat/ i tenże chleb moczycie w masełku z pstrąga i grzybków - to wtedy wiecie co mieli Francuzi na myśli mówiąc że: "Nie po to się je ,żeby żyć - tylko po to się żyje żeby jeść" :))))

Tak zawiniętego pstrąga w folii możecie upiec w domowym piekarniku. Przy temperaturze 200 stopni piekę rybę ok. pół godziny. Jednak to już nie smak z grila czy ogniska, kiedy do jego żaru dołożycie świeżą gałązkę modrzewia i parę liści z czarnej porzeczki :))

Pozdrawiam i życzę smacznego Zbyszek


Skorzystaj z przyznanego Ci prawa i oceń ten artykuł
« « « « || » » » »  
5  10 

drukuj drukuj wyślij wyślij

Lista komentarzy


Temat: Autor:
Czas:
Pstrąg
Piotr Jedliński 04.4.02 13:32
Eeeeech, Zbyszku.... Pstrąg, grill i ten zapach.... nie ma nic lepszego.
Pod warunkiem, że jest to dziki pstrąg, najlepiej potokowiec. On nie potrzebuje zbędnych przypraw prócz soli, pieprzu i gałązek.... chyba znowu skoczę coś przekąsić...mniam.
Pozdrawiam
Pioter
     Odp: Pstrąg
Piotr Lubiarz 05.4.02 11:42
    
>"Nie po to się je ,żeby żyć - tylko po to się żyje żeby jeść" :))))
To hasło dołączam do ulubionych.

>On nie potrzebuje zbędnych przypraw prócz soli, pieprzu i gałązek.... To prawda. Dodam od siebie, że nie potrzebuje nawet ognia. Mięsko potokowca jest co prawda tak dobre, że trudno je zepsuć nadmiarem przypraw i przyrządzania. Ale po co to robić ?

Pozdrawiam pstragojadów.
         Odp: Pstrąg
Piotr Jedliński 05.4.02 11:57
        
A ja dodam jeszcze, że potokowiec, filetowany, w dzwonkach, posypany pieprzem (świeżym, utartym), zalany w słoiku sokiem z cytryny i wstawiony do lodówki powiedzmy na noc jest .... no, miód w gębie pod tzw. zimne conieco.
Pozdrawiam
Pioter
PS. Można jeszcze przed konsumpcją lekko posolić.
             Odp: Pstrąg
Dariusz Żbikowski 05.4.02 20:34
            
Dookadnie tak :))) tylko:

nie Pstrąg tylko Lipień
bez pieprzu
i nieco dłużej niż noc

POOOOOLECAM!!!!!
Darek
             lipień
marek_k84 05.4.02 12:08
            
uprasza się osobę, która na Biesiadzie Karlińskiej w styczniu 2001 roku z soboty na niedzielę częstowała mnie lipieniem o jak najszybsze zapodanie przepisu. MOże być na priv (jeśli nie chce dla potomności)

marek_k84@interia.pl

Pozdrawiam
                 Odp: lipień
Jedza 05.4.02 12:41
                
To byl Kecaj czyli Jacek Naliwajek z Gdanska. On ma taki brzydki zwyczaj znikania z sieci. Widac lubi jak sie martwie. Ale tym razem zawzielam sie i nie bede szukac... Poczekam az sam sie odnajdzie. :)
A Lipien byl pyyyyyszny chociaz surowy :))))
Pozdrawiam
Jedza
                 Odp: lipień
Piotr Jedliński 05.4.02 12:19
                
A "tatarski" z lipienia? Jadłem, mniammniam....
Pioter
Domowy chleb
Sławek Rybicki 04.4.02 11:58
Zbyszku a może parę informacji o tym chlebie ???? To co sam wypiekam to przypomina bułę.
     Odp: Domowy chleb
Zbigniew Szwab 04.4.02 12:13
    
Chleb, o którym piszę i mam na myśli, piecze mama mojego kolegi. Do tego trzeba mieć talent, doświadczenie i... piec opalany drzewem /choć i jej czasami chleb po prostu nie "wyjdzie"/.
Żona próbowała kiedyś zrobić taki chleb w piekarniku elektrycznym - z litości, pominę opis produktu finalnego ;)


Pozdrawiam Zbyszek :)



Valid XHTML 1.0!
Wszelkie prawa zastrzeżone - All Rights Reserved - ©1999-2004 Krokus Sp. z o.o. - powered by eZ publish
Za publikowane treści odpowiedzialność ponoszą ich autorzy, jednocześnie wyrażając tym samym zgodę na ich bezterminową publikację.
Reklamy Krokus: Staramy się wykonywać dobre pozycjonowanie stron. Przykładowo tę stronę, firmy zajmującej się nadrukiem etykiet tekstylnych, Etykiety samoprzylepne pozycjonujemy od dłuższego już czasu z sukcesem, na słowa i frazy kluczowe: metki odzieżowe, wszywki odzieżowe, etykiety samoprzylepne.