Portal Sklep Bazar Tygodnik Ryby Domowe Klub Reklama Pomoc
Archiwum 2
English pages

UWAGA! ZNAJDUJESZ SIĘ NA STRONACH ARCHIWALNYCH !!! NOWY ADRES => Wędkarstwo - Rybie Oko - http://www.fishing.pl

 
Artykuły
Forum
Foto
Baza
Co i kiedy
Linki
Brania
Hyde Park
Humor
Znad wody
Filmy i pliki
Kartki
Encyklopedia
Ryby i prawo
Ściąga
 
 
 
 
mniej ostatnich wiadomości 82114
To był fragmnet większej całości, niżej więcej :)
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
Odp: odp:Kłusownicy na śląsku
Odp: dorsz
.......................
Odp: Zapora na Wisłoce
Odp: Oj Panie Bogusz .....
Odp: Żyłka
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
leszczyńskie
"okonek"
Wróżka
W obronie jazgarza
Zawody? Również! Bo dlaczego nie?
Wisiel :/
Łowic bez nęcenia ?
Opowieśc znad wody..
Zanęty produkcji polskiej a zagranicznej
Konińskie kanały
Kupię szpulę do Okumy Avenger AV 30!!!!!!!!!!!!
POŻEGNANIE :) - godz 14!!!
Fajna rybka
Szkoda tytułować
 
 
więcej
Zawody wędkarskie
 4/145
Ten okropny żarłok - JAZGARZ
 
Opowieści znad wody.... cz.1
 6.9/85
Leszczowisko
 7.1/202
 8.8/115 hit
Łakomiec
 7.9/66
Oszuści na Bazarze Rybiego Oka.
 7.3/64
KOMUNIKAT
 
Stało się...
 5.6/30
Kłusownik ukarany! Lepiej późno niż wcale.
 4.9/71
 
 
więcej
Petycja!!!!!!!!!!!!!
Pstrąg Roztocza
Uroczyste otwarcie
 
 
Inne ankiety
Żyłka
Co robisz z niepotrzebnym kawałkiem żyłki?
wyrzucasz gdziekolwiek
rzucasz do wody, bo tam jej nie widać i ptak się nie zaplącze
tniesz na mniejsze kawałki i wyrzucasz
zabierasz ze sobą, by spalić w ognisku
zabierasz ze sobą, by wyrzucić do śmietnika
to inaczej, jak podaj w komentarzu

Wyniki Wyniki wszystkich

Komentuj
 


Wszystkie Poradnik Kulinarne

Hit  Brandade

Autor: Piotr Jedliński
Temat: Potrawy z sumów, miętusów,dorszy itp.
Data:03.4.02 14:54
Ocena:9.6 hit (5)
Czytano:3362

Filety z dorsza, puree z kartofli, oliwa, ząbki czosnku, sól, pieprz, siekana zielona pietruszka, tarty ementaler, sos pomidorowy.


Filety osolić i gotować ok. 6 min w niewielkiej ilości wody. Odcedzić, osuszyć i podzielić na małe kawałeczki. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą i pieprzem.
Połączyć z rybą i dokładnie wymieszać. Przełożyć na patelnię z silnie rozgrzaną oliwą, zmniejszyć ogień do małego i smażyć, ciągle mieszając ok. 30 min. Zdjąć z
ognia, dodać puree z kartofli i mieszać intensywnie dalej ok. 5 min. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić na 5 min do nagrzanego do temp. 240 s.
piekarnika. Podawać z usmażonymi na oliwie grzankami, przybrać zieloną pietruszką. Osobno podać tarty ser i sos pomidorowy.

Do tego małe, ale mocne co nieco..... Smacznego
Pioter


Skorzystaj z przyznanego Ci prawa i oceń ten artykuł
« « « « || » » » »  
5  10 

drukuj drukuj wyślij wyślij

Lista komentarzy


Temat: Autor:
Czas:
mniam,mniam
Wojciech Łęcki-Węgrzyn 03.4.02 17:35
Pite dajesz do zrozumienia ze Ty bedziesz zajmował się kuchnią.Ja chetnie przy takim zarciu poasystuje na zmywaku. WŁW
     Odp: mniam,mniam
Piotr Jedliński 04.4.02 10:43
    
Cholera, ale się wrąbałem..... jak to odwinąć?
Pozdrawiam
Pioter
         Odp: mniam,mniam
Anna Gostyńska 04.4.02 12:03
        
Nie martw sie... Przeciez Cie nie zabije... (chyba)...
Tyle, ze juz nie moge czytac... I tak prawie zawsze jestem glodna a teraz jak czytam te pysznosci...A nie moge sobie odmowic czytania... cholewcia...
Pozdrowka
Jedza
         Odp: mniam,mniam
Cudak 04.4.02 11:34
        
Będę Cię dopingował. Mogę nawet nosić za tobą wędki. Hihihi
     Odp: mniam,mniam
Konrad Nojberg 04.4.02 09:36
    
Szkoda że z filetami z jazia lub klenia nie będzie już takie smaczne:-( A może trafi się coś bardziej jadalnego:-)
Pozdrawiam.

Konrad.
         Odp: mniam,mniam
Anna Gostyńska 04.4.02 11:58
        
Okonie! Z okoniami powinno byc jeszcze pyszniejsze... :)))
Pozdrowka
Jedza
             Odp: mniam,mniam
Piotr Jedliński 04.4.02 12:03
            
Masz zupełną słuszność! I z sandaczema, pasuje jak ulał, ale nie teraz, dopiero po okresie ochronnym. Okonie będą w sam raz.... Ale mnie pogrążasz.
Pozdrawiam
Pioter
                 Odp: mniam,mniam
Anna Gostyńska 04.4.02 12:12
                
Pograzam??????!!!!!!! Dlaczego???!!! To mnie skreca... juz wchlaniam jakies erzace, ktore mam pod reka a Ty mi piszesz, ze to ja pograzam...:(((
Pozdrawiam
Jedza
                     Odp: mniam,mniam
Piotr Jedliński 04.4.02 12:14
                    
.... Bo mnie chłopaki nad Pilicą zamkną w kuchni i z łowionka nici!
Pioter
                         Odp: mniam,mniam
Byba 04.4.02 12:19
                        
Musisz mieć zawsze pod ręką modelinowy (na bazie puszki po piwie) model S&W. Gwarantowany sukces.
             Odp: mniam,mniam
marek_k84 04.4.02 12:02
            
Noooo...
ale okonia trochę szkoda. On najlepszy sautee skropiony cytrynką... mlask
                 Odp: mniam,mniam
Piotr Jedliński 04.4.02 12:06
                
A masz patencik na skrobanko?
Pozdrawiam
Pioter
                     Odp: mniam,mniam
Anna Gostyńska 04.4.02 12:27
                    
Ja mam! :) Jak juz ukatrupisz to zlap (najlepiej przez scierke albo papier toaletowy) za glowe i pletwe ogonowa i pociagnij (zeby przerwac rdzen). W ten sposob luski nastrosza sie jakby... Latwiej zchodza... Mam kilka patentow do skrobania. Trzy sa dosc dobre. Wlasnie taki kapsel, drugi podobny ale prostokatny i ma jeszcze z wierzchy kopulke, zeby luski nie pryskaly za mocno a trzeci to na patyku przybite wzdluz 2 kapsle po piwie. Wszystkie trzy sa dobre. Tym ostatnim najszybciej sie skrobie ale pryska najbardziej.
Pozdrawiam
Jedza
                         Odp: skrobanie okoni
Robert Łukomski 04.4.02 12:43
                        
tak.. znam te patenty:) A co powiecie na Krotkotrwale parzenie we wrzatku przed skrobaniem? Patent podaje za zrodlem w postaci "Kuchnia Polska":))
Frr:)
                             Odp: skrobanie okoni
Bogdan Hołod 04.4.02 12:47
                            
Osobiscie skóruję , szybciej i mniej bajzlu w kuchni. z pozdrowieniem Bodek.
                         Odp: mniam,mniam
Piotr Jedliński 04.4.02 12:30
                        
No dobra, sami chcieliście, więc dołożę Wam do pieca!!!
Coś prostego z okoniowatych:
Okoń po kijowsku (chyba)
Okonie, ziemniaki, cebula, wędzona słonina, sól, zielona pietruszka, warzywa /marchewka, pietruszka, seler, por/
Rybę ugotować w jarzynach. Wyłożyć na żaroodporny półmisek, obłożyć z jednej strony plasterkami ugotowanych ziemniaków. Wędzoną słoninę pokrajać w cienkie paseczki, topić przez 2-3 minuty z drobno posiekaną cebulą. Ułożyć na drugiej stronie półmiska, posypać posiekaną pietruszką, zapiec przez 10 minut. Podawać z razowym pieczywem i piwem (koniecznie), świetnie smakuje z zimnym kwasem chlebowym.

Sandacz po litewsku
sandacz, słonina, tarty chrzan, 2 żółtka, zielenina, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.
Oczyszczonego i wypatroszonego sandacza umyć, przekroić wzdłuż na półówki usuwając kość kręgosłupa, pokroić ukośnie na porcje posypać pieprzem i sokiem z cytryny, pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Następnie posypać przyprawami, posmarować chrzanem wymieszanym z żółtkami i posiekaną zieleniną, złożyć półówki razem, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w naczyniu i upiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu zdjąć słoninę, ułożyć na półmisku, można udekorować cytryna i pomidorami.
Smacznego
Pioter
PS. Hihihi....
                             Odp: mniam,mniam
Cudak 04.4.02 12:43
                            
Litości obiad mam o 16.00

Tomek
                     Odp: mniam,mniam
marek_k84 04.4.02 12:13
                    
jest takie cóś co przypomina kapsel (ino 3x większe zęby) przyczepine do rączki. Jest niezłe.



Valid XHTML 1.0!
Wszelkie prawa zastrzeżone - All Rights Reserved - ©1999-2004 Krokus Sp. z o.o. - powered by eZ publish
Za publikowane treści odpowiedzialność ponoszą ich autorzy, jednocześnie wyrażając tym samym zgodę na ich bezterminową publikację.
Reklamy Krokus: Kiedy wybrać się na ryby? Będą dziś brały czy nie? Na tem pytanie odpowie Ci księżycowy Kalendarz brań Jak wiadomo, księżyc ma wpływ na wiele zjawisk zachodzących na ziemi, na brania ryb także.