Portal Sklep Bazar Tygodnik Ryby Domowe Klub Reklama Pomoc
Archiwum 2
English pages

UWAGA! ZNAJDUJESZ SIĘ NA STRONACH ARCHIWALNYCH !!! NOWY ADRES => Wędkarstwo - Rybie Oko - http://www.fishing.pl

 
Artykuły
Forum
Foto
Baza
Co i kiedy
Linki
Brania
Hyde Park
Humor
Znad wody
Filmy i pliki
Kartki
Encyklopedia
Ryby i prawo
Ściąga
 
 
 
 
mniej ostatnich wiadomości 82114
To był fragmnet większej całości, niżej więcej :)
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
Odp: odp:Kłusownicy na śląsku
Odp: dorsz
.......................
Odp: Zapora na Wisłoce
Odp: Oj Panie Bogusz .....
Odp: Żyłka
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
leszczyńskie
"okonek"
Wróżka
W obronie jazgarza
Zawody? Również! Bo dlaczego nie?
Wisiel :/
Łowic bez nęcenia ?
Opowieśc znad wody..
Zanęty produkcji polskiej a zagranicznej
Konińskie kanały
Kupię szpulę do Okumy Avenger AV 30!!!!!!!!!!!!
POŻEGNANIE :) - godz 14!!!
Fajna rybka
Szkoda tytułować
 
 
więcej
Zawody wędkarskie
 4/145
Ten okropny żarłok - JAZGARZ
 
Opowieści znad wody.... cz.1
 6.9/85
Leszczowisko
 7.1/202
 8.8/115 hit
Łakomiec
 7.9/66
Oszuści na Bazarze Rybiego Oka.
 7.3/64
KOMUNIKAT
 
Stało się...
 5.6/30
Kłusownik ukarany! Lepiej późno niż wcale.
 4.9/71
 
 
więcej
Petycja!!!!!!!!!!!!!
Pstrąg Roztocza
Uroczyste otwarcie
 
 
Inne ankiety
Żyłka
Co robisz z niepotrzebnym kawałkiem żyłki?
wyrzucasz gdziekolwiek
rzucasz do wody, bo tam jej nie widać i ptak się nie zaplącze
tniesz na mniejsze kawałki i wyrzucasz
zabierasz ze sobą, by spalić w ognisku
zabierasz ze sobą, by wyrzucić do śmietnika
to inaczej, jak podaj w komentarzu

Wyniki Wyniki wszystkich

Komentuj
 


Wszystkie Poradnik Kulinarne

Hit  Karp zapiekany w śmietanie

Autor: Piotr Jedliński
Temat: Potrawy z białej ryby
Data:17.12.03 10:43
Ocena:6.83  (6)
Czytano:3600

Pachnący grzybami i pietruszką.
Potrawa z tych efektowniejszych i jeszcze prostszych w wykonaniu. Przepełniona duchem Wigilii i - jeśli z grzybów leśnych - tchnąca powiewem ciepłych dni...


Ale najpierw trzeba rybę potraktować sokiem z cytryny, filety myję, dokładnie suszę, skrapiam sokiem z cytryny. Odkładam na bok.

Teraz cebula i grzyby. Cebulę obieram i kroję na raczej dużą kostkę. Jeśli mam pieczarki, obieram je i kroję na połówki (pieczarki są znacznie smaczniejsze, jeśli są w dużych kawałkach), jeśli zaś mrożone grzyby (wspaniałe są kurki) nic z nimi nie robię.

Na oliwie lub oleju podsmażam cebulę - smażę ją do lekkiego zeszklenia, następnie dodaję grzyby i na silnym ogniu smażę przez kilka minut do całkowitego odparowania soku.

Wtedy dodaję masło i smażę jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat.

Teraz czas już na rybę. Usuwam z niej sok z cytryny, solę i pieprzę delikatnie i smażę przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie.

Jeśli filety są ze skórą - pamiętajcie, by rybę wpierw kłaść na patelnie skórą! W naczyniu żaroodpornym układam filety, na nie układam grzyby z cebulą i wstawiam na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już doskonała, a grzyby lekko spalone z wierzchu, na potrawę wylewam gęstą śmietanę i wstawiam na jeszcze 5 minut do piekarnika. Ta śmietana, w tym momencie, to cale clou dania. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypuję pietruszką.

Uwierzcie mi, nic z niej nie zostanie - już sam jej zapach przyprawia o totalne poczucie wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą!

Ubogacić potrawę można kieliszkiem dobrej narodowej, białej, aby tylko należycie zmrożonej wódki i kilkoma kuflami chłodnego, niemieckiego piwa (najlepiej Krumbacher).



Skorzystaj z przyznanego Ci prawa i oceń ten artykuł
« « « « || » » » »  
5  10 

drukuj drukuj wyślij wyślij

Lista komentarzy


Temat: Autor:
Czas:
niemieckie????????????
hornetpsr 18.12.03 11:49
ja preferuje polskie , np " żywiec"
     A, czemu nie??????????? Jest dobre
Piotr Jedliński 18.12.03 12:13
    
Masz swoje preferencje i dobrze. Ja "Żywca" nie trawię. Dla mnie to piwo z grochu i z pokrzyw. Z preferencjami - zwłasza smokowymi - już tak jest, że każdy ma swoje i zdania będą, jak zwykle podzielone, niczym dupa :O)) A spróbować chyba można... Hę?
Pozdrawiam
Pioter
>`·.¸¸.·´—`·...¸>¸.
.·´—`·..
>`·.¸¸.·´—`·.¸.·´—`·...¸>

PS. Krumbachera polecam, nie otrujesz się. Jest jeszcze wiele piwek godnych podniebienia.



Valid XHTML 1.0!
Wszelkie prawa zastrzeżone - All Rights Reserved - ©1999-2004 Krokus Sp. z o.o. - powered by eZ publish
Za publikowane treści odpowiedzialność ponoszą ich autorzy, jednocześnie wyrażając tym samym zgodę na ich bezterminową publikację.
Reklamy Krokus: eZ publish to nowoczesny i wydajny wzorzec projektowy - CMF (Content Management Framework). OpenSource CMS Kod źródłowy dostępny jest na zasadach nieodpłatnych licencji GNU GPL