Portal Sklep Bazar Tygodnik Ryby Domowe Klub Reklama Pomoc
Archiwum 2
English pages

UWAGA! ZNAJDUJESZ SIĘ NA STRONACH ARCHIWALNYCH !!! NOWY ADRES => Wędkarstwo - Rybie Oko - http://www.fishing.pl

 
Artykuły
Forum
Foto
Baza
Co i kiedy
Linki
Brania
Hyde Park
Humor
Znad wody
Filmy i pliki
Kartki
Encyklopedia
Ryby i prawo
Ściąga
 
 
 
 
mniej ostatnich wiadomości 82114
To był fragmnet większej całości, niżej więcej :)
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
Odp: odp:Kłusownicy na śląsku
Odp: dorsz
.......................
Odp: Zapora na Wisłoce
Odp: Oj Panie Bogusz .....
Odp: Żyłka
pytanie o połów
pomocy!
pomocy!
leszczyńskie
"okonek"
Wróżka
W obronie jazgarza
Zawody? Również! Bo dlaczego nie?
Wisiel :/
Łowic bez nęcenia ?
Opowieśc znad wody..
Zanęty produkcji polskiej a zagranicznej
Konińskie kanały
Kupię szpulę do Okumy Avenger AV 30!!!!!!!!!!!!
POŻEGNANIE :) - godz 14!!!
Fajna rybka
Szkoda tytułować
 
 
więcej
Zawody wędkarskie
 4/145
Ten okropny żarłok - JAZGARZ
 
Opowieści znad wody.... cz.1
 6.9/85
Leszczowisko
 7.1/202
 8.8/115 hit
Łakomiec
 7.9/66
Oszuści na Bazarze Rybiego Oka.
 7.3/64
KOMUNIKAT
 
Stało się...
 5.6/30
Kłusownik ukarany! Lepiej późno niż wcale.
 4.9/71
 
 
więcej
Petycja!!!!!!!!!!!!!
Pstrąg Roztocza
Uroczyste otwarcie
 
 
Inne ankiety
Żyłka
Co robisz z niepotrzebnym kawałkiem żyłki?
wyrzucasz gdziekolwiek
rzucasz do wody, bo tam jej nie widać i ptak się nie zaplącze
tniesz na mniejsze kawałki i wyrzucasz
zabierasz ze sobą, by spalić w ognisku
zabierasz ze sobą, by wyrzucić do śmietnika
to inaczej, jak podaj w komentarzu

Wyniki Wyniki wszystkich

Komentuj
 


Wszystkie Poradnik Kulinarne

Hit  Śledź Górszczaków

Autor: Piotr Onikki-Górski
Temat: Potrawy z raczków, śledzików, sosiki itp.
Data:01.2.03 14:29
Ocena:8 hit (12)
Czytano:4738

Wszyscy mają swoje sposoby na śledzia. Ostre, łagodne, ascetyczne i barokowe. Ja też mam swój, a ponieważ różne głodomory chwalą ów smakołyk - w okolicach tegorocznych świąt poszło już dziewięć litrowych słoików - więc podaję.



U śledzia ważne są szczegóły; tu nie można sobie pozwolić na głębsze eksperymenty. Raz zdarzyło mi się zmienić nieco proporcje i musiałem cały słoik zjeść sam. My przygotujemy słój trzylitrowy. Kilo czerwonej cebuli kroimy w kostkę lub cienkie półplastry. Dzielimy na dwie części. Jedną trzecią zostawiamy surową, resztę zalewamy wrzątkiem i po krótkiej kąpieli osuszamy na sitku. Litrowy słoik śliwek w occie szatkujemy na niewielkie kawałki.

Do naszej zakąski najlepsze są śledzie w oliwie pakowane w prostokątne, płaskie pudełka. Zwróćmy uwagę, żeby broń Boże nie miały żadnego aromatu!

Płaty kroimy wszerz na centymetrowe kawałki. Na dno słoja wkładamy dwa liście laurowe i kilkanaście ziaren czarnego pieprzu (składniki te umieścimy jeszcze w połowie oraz na wierzchu słoja). Śledzie, śliwki i cebulę (pomieszaną parzoną i surową) układamy warstwami. Całość zalewamy oliwą z oliwek i odstawiamy na dzień do lodówki.

Smirnoffa przygotowujemy w następujący sposób: obcinamy wierzch kwadratowego kartonu po soku owocowym, wkładamy weń pół litra i zalewamy woda. Wstawiamy do zamrażarki. Przed spożyciem zrywamy papier (karton po soku), a zatopioną w lodzie butelkę podajemy w kubełku do szampana. Ej, kolęda, kolęda!


Lista zakupów:
  • dwa opakowania śledzia w oliwie
  • kilo czerwonej cebuli
  • litr śliwek w occie
  • liście laurowe
  • czarny pieprz
  • sok owocowy w kwadratowym kartonie
  • pół litra smirnoffa



Od redakcji Rybiego Oka: pierwotnie tekst opublikowano na naszym serwerze w Tygodniku Wędkarskim NR 33 - 20 stycznia 2000.




Skorzystaj z przyznanego Ci prawa i oceń ten artykuł
« « « « || » » » »  
5  10 

drukuj drukuj wyślij wyślij

Lista komentarzy


Temat: Autor:
Czas:
A mnie sie koncza sliwki w occie :(
Anna Gostyńska 23.3.03 07:54
Jak w temacie. Szkoda... :(
Cholewcia... litr sliwek to duzo... Okkoniczku... a moze to miala byc sliwowica? Co? O sliwowice jakby latwiej :)
Pozdrowka
Jedza
Tytuł powinien być: Nie czytać na głodniaka
Bogdan Ziółkowski 22.3.03 23:28
Gdy przedostatnia pozycja pozycja z listy składników nie będzie z grejpfruta, to zjawię się z ostatnią...
:-))
Podrzuć, kiedy planujesz zrobić następne ...dziesięć słoików

Bogdan
Sledz Górszczaków
Leszek Tomala 03.2.03 15:25
Bardzo fajny przepis, ale nie napisales Piotrze ile tych sledzików ma byc, bo opakowania tez rózne wagowo sa (chociaz w przyblizeniu 1kg, mniej, wiecej)?
Pozdr.
Leszek Tomala



Valid XHTML 1.0!
Wszelkie prawa zastrzeżone - All Rights Reserved - ©1999-2004 Krokus Sp. z o.o. - powered by eZ publish
Za publikowane treści odpowiedzialność ponoszą ich autorzy, jednocześnie wyrażając tym samym zgodę na ich bezterminową publikację.
Reklamy Krokus: GetSimple